Historia

HISTORIA

SAS YOU ASSIST är en förening som driver välgörenhet och den startade inom flygbolaget SAS 1979. Bidragsgivarna var från början anställda inom flygbolaget.


K.G. Eriksson var anställd inom den tekniska verksamheten och när han insåg att endast 75 av 100 kronor, som han gav till en hjälporganisation, kom fram till de behövande bestämde han sig för att grunda SAS YOU ASSIST. 


K.G. Eriksson som var initiativtagare valdes till ordförande vilket han var fram till år 2000 då han efterträddes av Lars Wessman. Efter 16 år som ordförande i SAS YOU ASSIST önskade Lars lämna över till någon annan att driva verksamheten. Vid årsmötet 2016 valdes Elisabet Lennbom.


Föreningens syfte är att samla in pengar till stöd för behövande i länder runt om i världen. Framför allt barnen är i fokus. Till att börja med gav ett 50-tal SAS-anställda ett valfritt belopp varje månad genom automatiska banköverföringar. Antalet bidragsgivare ökade snabbt.

I nuläget har SAS YOU ASSIST ca 1.000 medlemmar och det insamlade beloppet är omkring 700.000 kr per år.


Bland bidragsgivarna är många anställda i SAS även idag men en stor del är personer som inte är eller har varit anställda i SAS. Det viktiga för SAS YOU ASSIST givare är att hela bidraget kommer till nytta. 

SAS YOU ASSIST besöker RIDS i oktober 2012. De bedriver dagverksamhet för barn i byn Dowlathapuram ca 15km utanför Kadapah